Традиція приготування
Заготівля овочів та фруктів на зиму – дуже давня традиція. В наших краях зими були довгі та морозні. Холодильного обладнання наші селяни не мали, сім’ї були великі.
Брали яблука зимових твердих соковитих сортів Антонівка або Пепінка. Мили. Завчасно готували посуд, обов’язково дерев’яний. Це була діжка або бодня, називали по різному. Низ діжки застеляли житньою соломою, викладали шар яблук, зверху – листя малини, вишні, смородини, потім знов яблука. Так повторювали до самого верху діжки. Застеляли все знову житньою соломою та заливали водою.
На 10 літрову діжку в теплій воді (1 л.) розчиняли ложку з верхом солі, та маленьку склянку цукру (звісно цукор, з’явився вже пізніше, а спочатку був мед, якщо будете класти мед то велику склянку). Цей розчин виливали в яблука, доливали діжку водою, так щоб яблука були вкриті розчином. Накривали гнітом й давали настоятись. Два три дні яблука стояли при кімнатній температурі, потім діжку виносили у погріб. Дуже смачні та запашні яблука. Так в зиму до нас приходило літо, я з ним незамінні вітамінчики.
Носієм технології приготування є мачулищанка в кількох поколіннях Любов Тверитіна (1955 р.н.), яка й поділилася рецептом та показує спосіб приготування на відео