Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання ст.12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році. Документом, який визначає вимоги до оформлення облікових карток на елементи НКС України та процедуру включення елементів НКС України до Національного переліку, є Порядок ведення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, затверджений наказом Міністерства культури та інформаційної політики України 25.08.2023 р. № 449, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 вересня 2023 р. за № 1718/40774
Ведення переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України було започатковано у 2012 році Наказом Міністерства культури України від 14.12.2012 р. № 1521 «Про затвердження примірного зразка форми облікової картки об’єкта (елемента) нематеріальної культурної спадщини України та визначення об’єктів нематеріальної культурної спадщини». Проте офіційно Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України було створено Наказом Міністерства культури України від 12.02.2018 р. № 105 «Про затвердження Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України», додатком до якого і є, власне, Національний перелік. Нові елементи НКС України включаються до Національного переліку на підставі рекомендацій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини, яка діє при Міністерстві культури та інформаційної політики України, шляхом внесення змін до Додатку до Наказу.
Елементи НКС:
- Традиція Косівської мальованої кераміки
- Кролевецьке переборне ткацтво
- Опішнянська кераміка
- Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ –ХХІ ст.
- Козацькі пісні Дніпропетровщини
- Пісенна традиція села Лука Києво-Святошинського району Київської області
- Технологія виконання вишивки «білим по білому» селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області
- Традиції рослинного килимарства селища Решетилівка Решетилівського району Полтавської області
- Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього
- Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки
- Бортництво
- Традиція гуцульської писанки
- Традиція приготування ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом). Досвід караїмів Мелітополя
- Традиція обряду «Водіння Куста» у селі Сварицевичі Дубровицького району Рівненської області
- Традиція декоративного розпису села Самчики
- Олешнянське гончарство Чернігівщини
- Художнє дереворізьблення Чернігівщини
- Гуцульська коляда та плєси Верховинського району Івано-Франківської області
- Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ
- Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик»
- Технологія виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині
- Культура приготування українського борщу
- Карпатське ліжникарство
- Борщівська народна вишивка
- Технологія створення клембівської сорочки «з квіткою»
- Великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області
- Традиція приготування яворівського пирога
- Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі
- Знання і практики приготування сахновщинського короваю
- Традиційне харківське коцарство
- Новорічна традиція буковинського маланкування
- Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району Одеської області
- Різдвяний обряд «Мошу» (обряд чоловічої коляди)
- Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки
- Музей традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини
- Міліна – знання, навички та звичаї
- Метод будівництва «суха кладка»
- Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання
- Традиція приготування обрядової страви «крупки» с. Мостове Андрушівської громади Житомирської області.
- Мистецтво виготовлення яворівської дерев’яної забавки
- Звичай і технологія приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка Донецької області
- Традиція лозоплетіння в с. Іза Хустського району
- Міжнародний Різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях»
- Гуцульська бриндзя
- Культура приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика
- Українська писанка: традиція і мистецтво
- Бортництво Київської області
- Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області
- Практика та культурний контекст приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар
- Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті
- Обряд «засівання з конем у селі Вістря Чортківського району Тернопільської області»
- Традиційний обрядовий хліб Вінниччини
- Кобзарство
- Випікання весільних утят у селі Річки
- Обряд приготування страви «Зелеківська зливанка»
- Надсянська говірка на теренах Мостищини
- Гуцульська боднарка
- Мистецтво виготовлення глинянського візерункового текстилю
- Буковинська та бессарабська тайстра: традиції виготовлення та побутування
- Практика з охорони горюнської культури «Музеєм горюнської культури» в селі Нова Слобода Конотопського району Сумської області
- Поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри
- Традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне
- Обуховицьке ткацтво
- Традиції рогозоплетіння
- Традиція наряджання могильних хрестів на Рівненському Поліссі
- Приготування української традиційної страви «Голубці»
- Культура традиційного вівчарства Бессарабії та знання, пов’язані з ним
- Традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано – Франківської області
- Буковинське поминальне деревце з дарами
- Традиційне ремесло бджільництва у Сватівському районі Луганської області
- Традиція гуцульського художнього дереворізьблення
- Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області
- Традиційні жіночі прикраси із бісеру на Прикарпатті
- Традиція і технологія вишивки жіночої сорочки на Гадяччині
- Буковинський урочистий вінок з ковилою
- Обряд приготування зливаної каші
- Технологія приготування обрядового напою «Варена» в селі Боромля
- Обряд «Гоніння гадюк»
- Практика з охорони традиційних ремесел та народного мистецтва
- Обряд заплітання весільної коси в селищі Білокуракине
- Традиція і технологія виготовлення Обухівського «шитого» рушника
- Пісні голубці з картоплею, традиція приготування та споживання
- Традиційне свято «Міра»
- Традиційне ткацтво у Камінь-Каширській громаді
- Традиція Щедрого вечора в Україні
- Традиція приготування сушки з фруктів у селах Охтирщини
- Традиція травництва Старобільського краю
- Коболчинська кераміка
- Традиції приготування та споживання каші «Зозулі»
- Традиція приготування затірки у селі Крива Лука
- Кавова традиція кримських татар
- Агир ава ве Кайтарма – традиційний танець кримських татар
- Практика з охорони «Гуцульських узорів (орнаменту) та пов’язаного з ним культурного простору»