Український центр культурних досліджень продовжує знайомити вас з елементами та кращими практиками що були внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.
Наказ МКІП від 06.07.2022 №228 “Про внесення змін до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України”
#Національний_перелік_НКС #традиційні_ремесла
«Звичай і технологія приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка Донецької області»
Охоронний Номер – 041.нкс
Географічне розташування: місто Авдіївка, Донецької області
За спогадами носительок елемента нематеріальної культурної спадщини, традиція приготування святкової та поминальної каші в їх родинах (на території міста Авдіївка) існує з кінця ХІХ сторіччя (всі носительки згадують, як за рецептом, який вони на сучасному етапі використовують для приготування каші, готували їх прабабусі).
В якості ритуальної страви каша є самостійною стравою (не вважається замінником куті) на поминальних трапезах. Як святкова страва подається насамкінець застілля в якості десерту. Збереглись усні згадки про сімейні традиції приготування цієї страви: для поминальних обідів кашу, як правило, готує запрошена майстриня; як святкову, для споживання в родинному колі, готує старша жінка в родині. Сімейні традиції приготування та споживання каші в родинах носіїв елемента нематеріальної культурної спадщини зберігаються по сьогодні.
Рецепт приготування каші у носіїв відрізняється кількістю інгредієнтів та послідовності закладки продуктів. Кожна з господинь дотримується родинної традиції приготування каші (обов’язковою умовою приготування добротної страви вважається якість і кількість використаних продуктів: продукти мають бути високої якості; молоко, масло, яйця – домашні, з високим відсотком жирності; рис відбірний круглий).
Рецепт приготування святкової та поминальної каші:
Кількість продуктів розраховується пропорційно об’єму рису.
На 1 стакан рису – до 10 яєць, 250 гр. вершкового масла, молоко в пропорції 1/3, сіль, цукор за смаком (як правило, каша солодка).
Всі продукти обов’язково вищого ґатунку (домашні).
Рис круглої форми (сорт камоліно).
Зерна мають приємний золотистий відтінок, який зберігається і в готовій страві.
Рис проварити 1-2 хвилини після закипання, промити його і на білому рушникові просушити.
У закип’ячене молоко додати сіль, цукор, вершкове масло, рис. Довести до кипіння. Варити до 5 хв.
Яйця збити з цукром до однорідної маси. Влити їх в кашу, постійно перемішувати. Довести до кипіння. На цьому етапі рис, за словами носительок, має бути надсир (al dente). Зняти з вогню, щільно закрутити в подушки і залишити запарюватись на 2-2,5 години.
Каша має бути жовто-ванільного кольору (за рахунок молока, яскраво-жовтих жовтків яєць та золотистого кольору зерна рису).
Коли кашу відкривають з подушок, вона має дуже легку консистенцію, кожна зернина рису ніби прозора. До каші подають розтоплене вершкове масло, деякі господині подають до каші ще консервовані ягоди вишні.
Фото: Донецький обласний навчально-методичний центр культури: https://doumck.wordpress.com