Історія свята
Свято Пурим-одне з найвеселішіх у єврейській традиції , встановлене на честь позбавлення євреїв Персії від загибелі.
За переказами, в 355 році до н. е. верховний сановник при дворі царя, якого звали Аман, домігся від нього прийняття указу про повне винищення всіх євреїв в Перському царстві. Для вибору дня виконання задуму Аман кинув жереб, який випав на 13-е число місяця адар. Однак страшним задумам не судилося збутися. Єврейський народ врятувала дружина Артаксеркса і племінниця духовного лідера євреїв Мордехая – цариця Естер.
У синагогах під час святкування Пурима читають сувій Есфірі, при цьому при проголошенні імені Амана присутні піднімають шум за допомогою свисту і тріскачок, щоб ніхто не чув цього імені.
Це веселе свято, в який прийнято одягатися в карнавальні костюми, пити багато вина, дарувати один одному солодощі і давати гроші бідним.
Гастротрадиція святкування:
Свято Пурим завершується святковою трапезою (сеудою). Якщо свято припадає на п’ятницю, то сеуда відбувається до полудня.
Трапеза в Пурим незвичайна, вона збирає за столом всю родину та супроводжується жартами і сміхом. Це єдине свято, коли наказано як слід випити. Деякі навіть намагаються досягти тієї стадії сп’яніння, до котрої в Талмуді сказано “поки язик не почне збиватися з Благословенний Мордехай ‘на’ проклятий Хаман ‘”
Під час Пурима готують Креплах – невеличкі галушки в середині з фаршем, картоплею в курячому бульйоні або смажені.
Цілий день протягом усього свята прийнято їсти трикутні пиріжки з смачною начинкою, що мають назву – Гоменташ (хоменташ, Озней Аман, «вуха Амана».)
Пиріжок з начинкою всередині нагадує нам про приховане, неочікуване диво, що сталося в Пурим.
Перші Озней Аман наповнювали маком в пам’ять про триденний піст цариці Естер, протягом якого вона благала Бога скасувати жахливий указ про знищення єврейського народу. Естер і її слуги харчувалися маковими росинками протягом всіх днів посту. Сьогодні роблять хоменташен з різними начинками.
У кожній єврейській сім’ї для цих пиріжків є своя улюблена начинка. Різним може бути і його розмір – від дуже дрібних до великих, розміром з долоню. Залежить це від ваших традицій і уподобань.
Фото надані Єврейським студентським культурним центром «Гілель», м.Київ
Інгредієнти страви:
Гоменташ:
- 1 склянка борошна
- 3 ст.л. цукру
- 200 г вершкового масла
- 50 г подрібнених волоських горіхів
- 3 яйця
Начиння:
- 3/4 склянки маку
- 1/2 склянки води
- 6 ст. л. цукру
- 3 ст. л. меду
- 2 ст. л. маргарину
- 1/3 склянки подрібнених волоських горіхів
Спосіб приготування:
Крок 1. Маргарин розтерти з цукром і 2 яйцями. Додати борошно і замісити тісто. Вмішати в нього горіхи.
Крок 2. Змішати мак, воду, цукор і мед в каструльці. Довести до кипіння. Варити на повільному вогні, помішуючи, 15 хвилин. Суміш повинна стати густою. Додати вершкове масло. Зняти з вогню і покласти волоські горіхи. Закрити кришкою і поставити на 1 годину в холодильник.
Крок 3. Змастити рослинним маслом 2 дека. Тісто розрізати на 4 частини. Розкачати тісто в тонкий пласт (товщина 3 мм).
Крок 4. Тісто розрізати на круги, в середину кожного кола покласти начинку. Защипніть коло, сформувавши його у вигляді трикутного човника, в центрі якого начинка.
Крок 5. Розкладіть печиво на деку. Покладіть його в холодильник на годину, можна потримати і довше.
Крок 6. Змастіть яйцем і випікайте при 180 градусах 15 хвилин. Потім остудіть.
Рецепт надано головою Брацлавської іудейської громади-Баєк Фаїна Михайлівна
Фото надані Брацлавською іудейською громадою