Ареал розповсюдження традиції. С.Криничне, Болградський район Одеської області.
Носії традиції. Традиції випікання домашнього хліба на винних дріжджах зберігаються в сім’ї Тетяни Янчевої, жительки с. Криничне.
Опис. Бессарабія знана своїми безмежними виноградниками та смачними винами, тому використання винних дріжджів при випіканнідомашнього хліба має тут давню традицію. Саме в с.Криничне, де проживають нащадки болгарських переселенців, Тетяна Янчева, зберігаючи досвід своїх бабусь на протязі багатьох років, популяризує цю стародавню традицію виробництва запашного та корисного хліба. Нажаль сучасне покоління господинь майже не випікає домашній хліб на натуральних заквасках, тому традиції і знання поволі зникають. «Хлібна Къща» – так лагідно називає пані Тетяна свій дім, який вона перетворила на справжній музей історії села та болгарських культурних традицій. Крім хлібних традицій в «Хлібній Къще» зібрано велику колекцію стародавніх тканих рушників, традиційного одягу болгарських переселенців, пані Тетяна дбайливо збирає народні пісні та обряди. Збереження традицій та історичної пам’яті – головний сенс життя для пані Тетяни. В Хлібній Къще не лише використовується старовинне знаряддя для приготування тіста та випікання хлібу, яке пані Тетяна зберігає від своїх бабусі і матусі, а йтрадиційна піч-соба, яка раніше була в кожній бессарабській родині. Це така унікальна піч, розміри якої дозволяють готувати страви та випікати хліби у великих формах. Цей хліб має неповторний смак та особливу текстуру.
Традиція приготування. Винні дріжджі та їх виробництво можливо лише в сезон збору винограду. Дріжджі містяться на поверхні виноградних ягід. Пані Тетяна для себе традиційно готує сухі винні дріжджі, які можуть зберігатись до наступного врожаю. Приготування домашнього хліба в болгарських сім’ях має довгу традицію. Кожне родинне або релігійне свято мало свій особливий обрядовий хліб. З часом ця традиція поволі зникає, бо така технологія потребує особливих умінь і тривалого часу для приготування. Саме пошуку, відродженню та збереженню рецептів обрядових хлібів приділяють багато часу в сім’ї Тетяни Янчевої. Це і весільний хліб, і Великодній хліб, і хліб на свято Тріфон Зарізан, і на День Георгія Побідоносця. Кожний хліб має свій особливий ритуал приготування та споживання, унікальну форму та смак. Саме дотримання всіх цих канонів дозволяє зберігати традицію в Хлібній Къще.
Інформацію надано Тетяною Янчевою, засновницею приватного музею болгарських традицій та історії с. Криничне «Хлібна къща»
За матеріалами дослідження Світлани Злобіної, авторки проекту TasteUA