Традиція приготування обрядової страви «Шпачки» м. Городище та села Городищенського району: Набоків , Дирдине, Старосілля, Мліїв , Буда Орловецька Черкаської області
Ареал побутування страви:
м. Городище та села Городищенського району: Набоків , Дирдине, Старосілля, Мліїв , Буда Орловецька Черкаської області
Традиція гостинності:
«Шпачки»- обрядова страва народної кулінарії, яка має вигляд маленького, смаженого в олії пиріжечка розміром 2-3 см, политого заливкою з олії та часнику. За формою виріб нагадує маленьку пташечку з дзьобиком. Подається у полив’яному посуді у холодному вигляді під час проведення родинних свят .
Старожили згадують, що ця страва з’явилась у їх місцевості у 60-х роках минулого століття. Готували господині цю страву навесні з залишків борошна, коли молодих хлопців випроводжали служити в армію. Та вірили в те, що як птахи шпачки повертаються завжди додому , так щоб і хлопці повертались додому після служби.
Ця страва поширена нині на поминальних обідах, на родинах, хрестинах , а також на другий день весілля.
Традиція приготування страви:
Тісто готують завжди на воді. То ж на півлітри води додають дріжджі, яйце, сіль, цукор, олію та борошно- «скільки вбере тісто». Замішується звичайне тісто, яке спочатку залишають підходити на одну годину. Далі за давньою традицією господиня молиться , тричі хреститься та хрестить тісто і приказує : «Господи благослови!» Потім розділяє його на окремі шматочки, які розкачує качалкою завтовшки 0, 5 см. Потім формочкою робить кола і виліплює маленькі пиріжечки, формуючи гострий кінчик- дзьобик.
Пиріжечки готують тільки з картоплею, картоплею і кропом, картоплею та печінкою, печінкою, зі свининою та курячим м’ясом. З капустою та з сиром цю страву не готують , і з сметаною не подають.
Заливка:
- а) олія та розтовчений часник, можна додати трішки води та солі для смаку.
- б) олія та смажена цибуля.
Інформація надана Працівниками Городищенського Палацу культури ім.С.С.Гулака-Артемовського
Відео приготування страви «Шпачки» можна переглянути за посиланням: