Влада Володимирівна Литовченко – відома бренд – модель. Кандидатка історичних наук, яка захистила дисертацію за темою “Роль ЮНЕСКО в охороні та збереженні культурної спадини в Україні”. Голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва, Радник міністра з питань сім’ї, молоді та спорту (2007—2012 рр.), доцент Міжнародного університету «Україна», курс «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО», лауреат Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Знакова постать» (2006).
З 2016 року очолює Вишгородський історико-культурний заповідник
Опис традиції:
Кожен регіон України має свої унікальні гастрономічні особливості. Аби їх зберегти і передати іншим поколінням, а також популяризувати в Україні і світі, у жовтні 2020 року в Україні стартував проєкт Міністерства культури та інформаційної політики і Українського центру культурних досліджень “Гастроспадщина України”. У межах проєкту створюється перша українська енциклопедія “Українська гастроспадщина: традиції гостинності та культура приготування страв”.
Свої гастрономічні секрети розкриває й Київщина.
Кулінарні традиції різних місцевостей нині дедалі тісніше переплітаються, то ж важливо зберегти ті родзинки, які здавна були характерними для того чи іншого регіону.
Традиційною стравою для Київщини є печеня по-домашньому з картоплею, тому я пропоную внести цей вид печені до енциклопедії “Українська гастроспадщина: традиції гостинності та культура приготування страв.
Особливості цієї страви у тому,що печеня – тобто попередньо замариноване у духмяних травах і запечене з овочами м’ясо – на території Київщини було традиційним ще з часів Київської Русі. Однак тоді його могли собі дозволити лише багаті й знатні родини. А коли з середини 18 ст. на Київщині поширилось вирощування картоплі, її почали додавати в печеню і переконалися, що це поєднання дає чудовий смак. До того ж, страва стала доступнішою для різних верств населення. То ж здобула популярність.
Опис традиції приготування страви:
Готується печеня по-домашньому з картоплею так.
- М’ясо (найкраще свинину) нарізати середніми шматками, посолити за смаком, і замаринувати в розмарині, коріандрі, лавровий листі, за бажанням – додати інші спеції.
- Почистити картоплю, порізати її вздовж на 4-8 частин (залежно від розміру), почистити й натерти на крупну тертку або тонко порізати моркву, нашинкувати цибулю, болгарський перець.
- Овочі й картоплю змішати, посолити за смаком. Дно і стінки казана вимастити олією.
На дно покласти половину замаринованого м’яса, далі – половину картоплі з овочами.
- Потім – ще шар м’яса і картопляно-овочевої суміші. Залити овочевим бульйоном. Накрити казан кришкою і поставити на середній вогонь – на плиту, а краще у піч. Печеня готується приблизно годину.
- Співвідношення овочів і м’яса може бути різним. Головне – в міру посолити, а загалом зіпсувати страву просто неможливо!
Якщо взяти замість металевого казана керамічний горщик – смак печені буде просто неймовірним!