Ареал побутування страви: с.Растів, Турійського району, Волинської області
Носій:
Рецепт цієї страви зберігся від жительки с.Растів, Турійського району, Волинської області – Марії Фейдак, 1910 року народження. А готує її Марина Цицюк – керівник народного аматорського фольклорного колективу «Народна криниця» Турійського районного будинку культури.
Традиція гостинності:
Недільний ранок… В усіх святковий настрій, у душах лине молитва, а на столі пахне хліб. А поки підходило тісто і горіли дрова у печі завжди готували перепічку. Вона втамовувала голод, її добре було покласти у торбину господарям, які йшли на косовицю або пасти худобу. Проста й швидка у приготуванні вона завжди смакувала чи то з медом, чи маком або просто так.
Перепічка з маслом випікається на пательні.
Для цього потрібно розкачати те ж саме тісто і помазати вершковим маслом. Тоді добре вимішати та знову помазати маслом. І так повторити це 3-4 рази. Пательню змастити вершковим маслом. За переказами бабусі ніколи не можна було різати масло ножем, щоб в корови не лопало чи тріскало вим’я. Викласти на пательню перепічку та випікати з двох боків 15-20 хвилин.
Традиція приготування страви:
Для приготування перепічки необхідні наступні інгредієнти:
- 1 кг муки (може бути менше, залежить від муки)
- 1-2 яйця
- 0,5 літра кислого молока
- Щіпка солі
- 100г. цукру
- 1ч.л. соди, гашеної оцтом
- Вершкове масло
У миску з мукою вбити яйця, додати молоко, сіль, цукор та соду (погашену). Замісити тісто як на вареники. Черінь печі протерти вологим полотенцем від попелу. Покласти перепічку на лопату та покласти із лопати у піч. Випікати 15-20хв, обов’язково з двох боків. Відправляючи перепічку до печі господині із благословінням, а коли випікалася, то не можна було голосно розмовляти, а лиш говорити потрібно про добрі справи та починання.
Цю страву полюбляють смакувати і донині на Турійщині. Вона занесена у місцевий перелік нематеріальної культурної спадщини і готується на фестивалі та різні свята, які проводяться у районі.