Різдвяна кутя
Існує величезна кількість рецептів приготування різдвяної куті. Кожен із них містить свій невеличкий секрет, відомий тільки справжнім знавцям. Найцікавіші рецепти передаються із покоління у покоління, а добра кутя вдається тільки гарним господиням.
Є такі у селі Богоявленка Мар’їнського району, де збереглися два способи приготування різдвяної куті.
Рецепт 1
Зварити звичайну кашу з арновки (пшениці), остудити, додати розпарені сухофрукти. Перед подачею залити узваром.
Інгредієнти:
- 1 стакан арновки (пшениці)
- 2 стакани води
- Сухофрукти – по 100 грамів
- Груші
- Яблука
- Абрикос
- Сливи
- Ізюм
Рецепт 2
Зварити рисову кашу. В охолоджений рис додати сухофрукти і горіхи. Подавати з медом.
Інгредієнти:
- 1 стакан рису
- 3 стакани води
- Сухофрукти – по 150 грамів
- Курага
- Изюм
- Чорнослив
- Волоські горіхи – 150 грамів
- Мед за смаком
Різдвяні голубці по-лемківські
В далекому 1951 році лемки-переселенці знайшли свою другу батьківщину на Донеччині в селі Сонячне Волноваського району. Саме в цих сім’ях готують скоромну страву «голубці з картоплею» до Святої вечері, для приготування якої потрібна білокачанна капуста, товчена картопля, сіль перець, часник.
Рецепт приготування
Листя капусти відварити у підсоленій воді. Для начинки – терта на дрібній тертці сира та товчена відварена картопля, сіль перець, часник.
В начинку добавити смажені на олії цибулю та гриби. Пісні голубці тушкувати на томатній підливі.
На дно каструлі покласти листок з капусти, на нього – один біля одного, скручені голубці, і трішки залити окропом. У воді тушкувати хвилин 10, а потім залити томатом і варити до готовності.
Слід додати, що на кожний святвечір пісні голубці є невід’ємною його частиною, а вже безпосередньо на Різдво подають картопляні голубці з додаванням м’ясної начинки, зі сметаною.
Інгредієнти:
– капуста білокачанна – 1 шт.
– картопля терта сира – 3 шт.
– картопля відварена товчена – 3 шт.
– цибуля для смаження – 2 шт.
– часник – 3 зубчика.
– перець молотий – дрібка
– окріп – 1 стакан.
– томати для підливи – 5 шт.
Інформацію надано Донецьким обласним навчально-методичним центром культури