Географічні дані – Україна, Сумська обл., Кролевецький район,с. Гречкино.
Носії елементу – Народний аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька», громада села Гречкино,
Опис елементу: Особливості приготування та подавання зеленого борщу в селі Гречкине.
Рецепт
- 200 грам щавлю
- 100 грам молодої кропиви
- 2-3 картоплини
- 2-3 морквини
- 2-3 цибулини із зеленню
- 2 корені петрушки
- 3 столові ложки борошна
- 3 столові ложки вершкового масла
- 6 склянок м’ясного відвару
Гречкинці обожнюють готувати не тільки смачний борщ, але і корисний, адже вони спеціалізуються на зборі трав для чаювання та кулінарних потреб. Зелень для свого зеленого борщу вони збирають в особливих місцях і не абиколи, а в спеціальні дні, коли рослини володіють найсильнішими цілющими властивостями. Немаловажливо і те, що м’ясний відвар готується на особливій воді з Пиротчинських крейдяних джерел, яка сама по собі багата комплексом корисних мінералів, володіє дуже приємним м’яким смаком, і овочі в цій воді добре розварюються і додають страві особливої кремової текстури. Важливим є те, що борщ вариться саме в чугунці на відкритому вогні. Як говорять самі гречкинці, їх борщ не «вариться», а «твориться».
Борщ серед сільського населення знаний своєю густотою, наваристістю та ситністю, такою ситністю що, як говорять на селі, і сто п’ятдесят грамів горілки не будуть брати, але тільки не в піст, бо під час посту і борщ готували пісний.
Той беззаперечний факт, що існує багато рецептів борщу – це дуже добре. Це свідчить про багату гастрономічну спадщину, і нам потрібно вміти її зберігати, пропагувати й, можливо, захищати!
Відео приготування зеленого борщу, можна переглянути за посиланням: