Географічні дані: Рівненська область,Здолбунівський район,с. Мости
Носії елементу: мешканці с. Мости
Інгредієнти: Для тіста
4 склянки гречаної муки
1 склянка води
3 столових ложки олії
1 яйце
сіль за смаком
Для начинки
Сир (домашній)
1 яйце
сіль за смаком
Технологія приготуваня страви: Старовинними рецептами приготування гречаних вареників з солоним сиром поділилася з нами жителька сусіднього села Мости, Мельник Ганна Семенівна.
3 склянки гречаної муки заливаємо 1 склянкою кип’ятку, добре перемішуємо, як трошки прохолоне додаємо яйце та олію, вимішуємо тісто таке як на вареники підсипаючи муку. Даємо трохи відпочити. В цей час готуємо начинку. До сиру додаємо сіль та яйце, добре перемішуємо. Ліпимо вареники. Варимо та засмачуємо шкварками з сала та цибулею.