Проект «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культура приготування страв» набирає обертів.
З 1 грудня 2020 року методична рада Українського центру культурних досліджень вирішила додати ще один розділ до змісту проекту: ГАСТРОНОМІЧНІ ШЕДЕВРИ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ УКРАЇНИ.
Шановні друзі! Ми сподіваємось на Вашу активну участь в проекті та чекаємо на традиційні родинні шедеври
Рецепт «ГУГІЛЬ» від Тетяни Цвігун, директора Вінницького обласного центру народної творчості
Цвігун Тетяна Омелянівна, народилася 17 листопада 1951 року в селі Мелешків Гайсинського району Вінницької області Працює у Вінницькому обласному центрі народної творчості з 1975 року. На посаду директора Вінницького обласного центру народної творчості призначена у 1999 році. Має звання «Заслужений працівник культури України» – 2002р, кавалер Ордена княгині Ольги ІІІ ступеня (2009 р.).
Опис традиції:
- «Гугіль» готувався в нашій родині на гостину та на щодень, – говорить Тетяна Омелянівна.
- Страва є пісною, а тому найчастіше готували її в зимовий період, під час посту.
- Так готувала моя бабця Захарчук (Мельник) Ірина Федорівна ,1903 р.н. так готувала моя мама Панчук (Захарчук) Фросина Іванівна, 1922 р.н., так готую я – Цвігун (Панчук) Тетяна Омелянівна, так готує моя донька Очеретна (Цвігун) Наталя Дмитрівна, 1974 р.н.
- Інгредієнти страви:
- Квасоля – 300 г
- Картопля – 1 кг
- Огірки квашені (середнього розміру) – 3-4 шт.
- Капуста квашена – літрова банка
- Цибуля – 3 шт.
- Сіль, перець чорний мелений – за смаком
- Олія – 100-150 г
Опис традиції приготування страви:
- Квасолю відварити.
- Картоплю обібрати, нарізати кружальцями і обсмажити на олії. В кінці смаження картоплі додати цибулю, нарізану квадратиками.
- Капусту протушкувати на олії.
- Огірки порізати квадратиками, залити водою і проварити (після закипання – 3 хв.).
Всі підготовлені продукти змішати, скласти в горнятко і протушкувати впродовж 10-15 хв.
«Гугіль» смакуватиме краще, якщо готуватиметься в керамічному горнятку.
Процес подачі страви
Подаючи «Гугль» на стіл, обов’язково звертали увагу гостей, що страва є традиційною для родини, має унікальний прецепт і її обов’язково треба скуштувати.