Наказ МКІП від 06.07.2022 №228 “Про внесення змін до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України”
#Національний_перелік_НКС #традиційні_ремесла
#традиція_харчування #усні_традиції_та_форми_вираження #знання_та_практики_що_стосуються_природи_і_Всесвіту
Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання
Охоронний Номер – 038.нкс
Географічне розташування: села Плешкані, Коврай, Коврай Другий, Гельмязів, Гельмязівська територіальна громада Золотоніського району Черкаської області
Жести, мова, приказки, знання про рослину, знання з народної медицини, в якій застосовується бузина, навички, рухи, виконання, обмін досвідом, кулінарні знання та вміння, які передаються від покоління до покоління до сьогодні – все це об’єднано в елементі «Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання», який складається з кількох обов’язкових частин (фаз).
Перша полягає у зборі бузини, її очищенні, та підготовці до приготування, підбору сезонних фруктів – груш, яблук, в окремих випадках слив;
Друга фаза: процес приготування, який великою мірою залежить від знань та вмінь господині та складається з приварювання бузини та додавання по черзі складників, відповідно до часу їх приготування: груш, яблук, слив. Важливою частиною майстерності є вміння визначати готовність усіх складників, лише після цього додаються цукор та пшеничне борошно, або манна крупа. Готується страва на повільному вогні, при приготуванні страви потрібно постійно її «стерегти», помішуючи.
Третя фаза: після приготування господиня перекладає зварену масу до іншої ємності для застигання.
Четверта фаза, що включає в себе ще й соціальну складову: це вживання бузинника; оскільки страва є сезонною і вживається свіжою, то господині частували й частують стравою не тільки сімейне коло, а й сусідів, гостей, співробітників тощо. Вживати страву потрібно холодною, як окремо, так і з різними напоями, чи намащуючи на хліб.
П’ята складова: знання, пов’язані з рослиною бузина, її лікувальними властивостями, використання бузинника в харчуванні тісно пов’язано зі знаннями з народної медицини, як очисної та вітамінної страви, яка позитивно впливає на організм. Цей елемент узгоджується з існуючими документами щодо захисту прав людини та вимогою взаємної поваги між громадами, групами та окремими особами.
Ця спадщина є інклюзивною та базується на толерантності, повазі, людській гідності та рівності. Елемент демонструє єдність сімей та громад. Навички, пов’язані з приготуванням і вживанням солодкої страви з бузини, безпосередньо пов’язані з природою і можуть допомогти привернути увагу суспільства до важливості та терміновості охорони навколишнього середовища, змін клімату. Різноманітні семінари, що проводяться носіями цієї практики, сприяють вивченню принципів сталого розвитку. Бузинник готується з натуральних інгредієнтів, від весни до пізньої осені, від цвітіння бузини до збору ягід; традиційні методи вирощування бузини свідчать про повагу громади до навколишнього середовища. Таке ставлення є традиційним, що знайшло відбиток у народних приказках та повір’ях, зокрема, поширене в громаді, громаді, що не можна нищити бузину, оскільки не буде добробуту, тому бузину не знищують, де б вона не проростала.
Фото: Авторське право належить гурту «Плешканівські молодички». Автор фото Ірина Каць.