Проєкт реалізуватиметься Українським центром культурних досліджень за підтримки Українського культурного фонду.
Захід також підтримали Міністерство культури та інформаційної політики України, Український інститут та Всеукраїнська асоціація громад.
Установча конференція відбувалася в змішаному форматі – офлайн та онлайн на платформі ZOOM. Учасниками конференції були представники всіх регіонів (понад 110 осіб).
Основна мета проєкту: за допомогою впровадження результатів прикладних досліджень гастрономічного ресурсу України, створення репозиторію даних та інтерактивної гастрономічної карти України – відкрити “смачну” Україну світу задля сталого розвитку креативних кластерів в регіонах України.
З вітальним словом до учасників звернувся перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. «Вперше в Україні будуть досліджені традиції гостинності в контексті культурного розмаїття та наших історичних традицій, – підкреслив він, – та буде систематизовано гастрономічний ресурс по регіонах, сформовано гастрономічні маршрути, які мають стати конкурентоспроможними та економічно сталими. Буде створено єдину гастрономічну карту України».
Ігор Абрам’юк, голова Всеукраїнської асоціації громад, наголосив: «Асоціація представляє сільські та селищні ради. На чому розвиватися сільській аудиторії?
Фокусація на розвиток сільських територій через збереження культурної спадщини: матеріальної, нематеріальної та гастроспадщини зокрема. Відомі проєкти, такі як «Малі міста – великі враження», «OperaFest Tulchyn» вже стали рушійними силами для малих міст; тепер на цьому шляху проєкт «Гастроспадщина України», який буде підтримувати Всеукраїнська асоціація громад».
Далі було презентовано проєкт «Дослідження гастроспадщини України: традиції гостинності та культури приготування страв, як основи для розвитку креативних індустрій регіонів». Директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель розповіла про пріорітети проєкту, партнерів та очікувані результати. Також повідомила про запуск інтерактивного опитування, у якому можуть взяти участь установи усіх форм власності, фізичні особи, представники ОТГ. За результатами конкурсу буде вибрано 10 громад, яким буде розроблено концепцію стартапів гастроспадщини України та передано в громади для подальшого розвитку .
“Гастротрадиції багатонаціонального регіону та значення національної складової у просуванні та брендуванні українського Придунав’я.” розкрив у своїй презентації Юрій Маслов – український політолог, мистецтвознавець, релігієзнавець, прихильник та протектор ідеології збереження мультинаціонального історико-культурного надбання України.
Олександра Гайдай, програмна менеджерка напряму «Академічні програми» презентувала тему «Кулінарна дипломатія в діяльності Українського інституту» та зазначила про важливість вивчення власної унікальної української кухні та її подальшої презентації у світі.
Засновниця науково-просвітницького проєкту їzhakultura Олена Брайченко презентувала проєкт «Гастрономічна книга, як інструмент формування позитивного іміджу української кухні». Пані Олена підкреслила велике значення мапування та картографування гастроресурсу України. Також звернула увагу на переваги реалізації проєкту «Дослідження гастроспадщини України: традиції гостинності та культури приготування страв, як основи для розвитку креативних індустрій регіонів» саме через взаємозв’язок з місцевими громадами та побажала успішної його реалізації. Було презентовано нове видання «Україна. Їжа та історія», з яким можна ознайомитися онлайн за посиланням: https://ui.org.ua/ukrayina-yizha-ta-istoriya/
Людмила Гураль, заступниця директорки Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв разом з провідним методистом відділу регіональної політики та координації реформ у сфері культури Українського центру культурних досліджень, менеджером культури Ігорем Гармашем презентували методичні рекомендації щодо адаптації знань про культурний ресурс з метою створення культурного стартапу.
На установчу конференцію було запрошено й практиків, які презентували найбільш вдалі кейси з досліджень гастроспадщини. Зокрема Олена Павлова, засновниця та керівниця ГО «Клуб Подільської кухні», співорганізатор гастрофестивалів презентувала успішні практики використання локальних продуктів та рецептів страв у туристичній галузі Вінницького регіону.
Євгенія Бистрицька, директорка Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв розповіла про гастродослідження регіону “Сумщина гастрономічну”.
Голова громадської організації «Культурний діалог» Ірина Каць та начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Гельмязівської громади Черкаської області Алла Олефір поділились цікавими практиками дослідження “Бузинник” – солодка страва з бузини, як відображення зв’язку природного середовища та традицій Гельмязівської громади».
Ще один кейс було представлено Ганною Дрогальчук, директоркою комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» м. Ужгород, Закарпаття – «Технологія виготовлення гуцульської бринзі на Закарпатті».
Валентина Вітос, директорка Одеського обласного центру української культури, презентувала онлайн цікавий кейс «Мамалига та сталий розвиток».
Слідкуйте за ходом реалізації проєкту в соцмережах:
Гастроспадщина України – https://www.facebook.com/gastroheritage та Український центр культурних досліджень – https://www.facebook.com/ukrccs
#гастроспадщинаУкраїни #проєктиУЦКД #запідтримкиУКФ #СмачнаУкраїна #СмакТрадицій