Презентуємо традиції гостинності під час проведення у місті Коростень Житомирської області Міжнародного фестивалю дерунів.
Ідея фестивалю дерунів належить Валерію Нечипоренку, яку підтримав міський голова Володимир Москаленко. І вже понад 12 років фестиваль б‘є рекорди та дивує гастропоціновувачів з різних куточків світу.
Навіть Covid-19 не зміг завадити проведенню заходу – фестиваль відбувся під гаслом – #смажтевдома.
Нижче ви можете ознайомитись з родзинками всіх 12 фестивалей та переглянути відео- рецепт «Дерунів від мера».
Інформацію надано відділом культури і туризму виконавчого комітету Коростенської міської ради
Міжнародний фестиваль дерунів проводиться в місті Коростені (Житомирська область) з 2008 року.
І фестиваль дерунів відбувся в Коростені 28 вересня 2008 року. Автором ідеї є наш земляк Валерій Нечипоренко. За підтримки Валерія Нечипоренка та міського голови Володимира Москаленка розпочалося організація проведення фестивалю дерунів в Коростені. На І фестивалі коростенці приготували гігантського деруна, який ввійшов до Книги рекордів України, адже вага його склала 118 кг. Саме така подія дала вагомий поштовх у проведенні щорічного фестивалю дерунів у древлянській столиці.
II фестиваль дерунів – 2009 рік. Коростенці не тільки відкрили пам’ятник поліському деруну, а й написали Гімн деруну. Тоді ж в 2009 році Володимир Москаленко започаткував свій «Майстер-клас».
III фестиваль дерунів – 2010 рік. Невгамовні коростенці побили власний рекорд: спекли дерун із 150 кг. картоплі. Довжина деруна була 2.5 м., ширина 1.25м., вага 136 кг. Випікали дерун – велетень 1.5 години.
IV фестиваль дерунів – 2011 рік. На фестиваль були запрошені родини з прізвищами Дерун, і іх в Україні виявилось майже 600 чоловік.
V фестиваль дерунів – 2012 рік. Рік виборів, і гасло фестивалю – «Ми вибираємо Деруни!».Особливості фестивальної агітації в тому, що заохочувались пісні, вірші, плакати про деруни, підкуп виборців дерунами і сметаною. Коростенська дерунярська виборча комісія визначила переможців і ними виявились – Коростенські Деруни.
На VI фестивалі дерунів в 2013 році винятковістю фестивалю стало створення добровільної неполітичної громадської організації – Клубу любителів дерунів, затвердження прапору фестивалю дерунів. Почесним Президентом Клубу став міський голова Москаленко Володимир Васильович.
VII фестиваль дерунів в 2015 році – рекордсмен з чисельності відвідувачів. Більше 30 тисяч людей відвідали Коростенський найкреативніший, найпатріотичніший, кулінарний фестиваль дерунів. Девіз VII Міжнародного фестивалю дерунів – «Деруни єднають Україну». Відвідувачі мали змогу скуштувати деруни з усіх регіонів України, від міст-побратимів Володимира-Волинського до Слов’янська. На фестивалі були представлені куточки польської, норвезької, японської культури. Меню VII фестивалю дерунів поповнилось «байкерськими» та «жековськими», дерунами. Учасники фестивалю годували гостей дерунами під гаслом «З’їж дерун – допоможи захисникам!», передаючи гривню з кожної проданої порції дерунів Громадській організації «Коростенський центр допомоги учасникам АТО». Фестиваль дерунів – це не тільки смачно, а й красиво. Яскраве тому підтвердження – новий конкурс «Коса – дівоча краса».
VIII фестиваль дерунів – Дерун Fest 2016 відзначився проведенням дерунярським аукціоном, розіграшем дерунярської лотареї, гумористичними сюрпризами від представників відомого колективу «Дизель Студії», неперевершеними виступами гурту «ТІК», фольклорного ансамблю «Родослав», унікальністю приготування поліських і древлянських смаколиків.
ІХ фестиваль дерунів – в 2017 році – відбувся в тематиці «Смачний день трьох дев’яток» – ІХ Фестиваль 9-го числа 9-го місяця. Родзинкою свята стало проведення конкурсів «Найкращий дерунярський ласун», «Найкраща вишиванка, виготовлена власноруч», «Селфі з дерунами», «Краща пісня, частушка, історія, анекдот, девіз, вислів про деруни», «Поробки про деруни або з дерунами», «Найбільший овоч, фрукт, що виріс на Коростенщині», «Дивовижна самобутність» (оригінальна презентація робочого місця) та «Коса-дівоча краса». Всі Деруни, Дерунки та Дерунятка (за пред’явлення документа, які підтверджує особу) отримали смачні безкоштовні частування на святі Трьох гостинних Дев’яток.
Х ювілейний фестиваль дерунів відбувся 8 вересня 2018 року.
Гостей пригощали неймовірною кількістю смаколиків кухарі не лише з України, а й із-за кордону. Смажили деруни галицькі, сумські, полтавські, подільські, чернігівські, англійські, польські, німецькі, іспанські, а також бургер- та страусині деруни. Розважали піснями, танцями, конкурсами, жартами і виставами.
Своїм ексклюзивним рецептом дерунів ділився Народний депутат України Володимир Арешонков. Телевізійний канал «СТБ» разом з відомим шеф-кухарем Юрієм Ковриженком дивували незвичайними, європейськими дерунами. Але найбільшу кількість поціновувачів дерунів зібрав традиційний майстер-шеф міського голови Володимира Москаленка та його перевірений і найсмачніший рецепт дерунів – абсолютно всі бажаючі отримали гарячу порцію смаколиків «від мера».
Чим вразив Х ювілейний Фестиваль? По-перше, місто Коростень отримало Патент на проведення Міжнародного Фестивалю дерунів від Українського інституту інтелектуальної власності. По-друге, під час Х Міжнародного Фестивалю дерунів встановлено аж три рекорди України! Спечено найбільший дерун в Україні (довжиною 1,62 м, шириною 1,20 м, висотою 8 см, вагою 180 кг). Для його виготовлення використано: 220 кг картоплі, 9 кг борошна, 250 шт. яєць, 10 кг цибулі, 10 кг моркви, 3 л сметани. Сіль, перець, часник за смаком. Фестиваль зібрав найбільшу кількість учасників у вишиванках та національному вбранні – тільки офіційно зареєструвалось 11 тис. 909 осіб.
Свято одночасно відвідали учасники з прізвищами Дерун, Дерунець – четверо.
Протягом дня чудовий настрій створювали присутнім фольклорні колективи міста та з різних регіонів України, учасники VIII Міжнародного фестивалю «Грай, гармонь». Запалювали на сцені спеціальні гості Дерун Фесту-2018 – учасниці гурту «Лісапетний батальйон».
Найочікуванішим моментом свята стало проведення конкурсів та оголошення переможців у постійних номінаціях та нової естетично-кулінарної номінації «Картини з дерунів на тарілці».
Крім того, вперше було проведено розіграш святкової лотереї серед учасників, які приєдналися до національного рекорду, і отримали браслет з унікальним номером. Переможців було відзначено призами та цінними подарунками.
ХІ Фестиваль дерунів був проведений 14 вересня 2019 року в місті Коростені яскраво і неординарно. Дізнатись секрети приготування найпопулярнішої поліської страви на майстер-класі міського голови завітала популярна телеведуча Леся Нікітюк. Гості, які завітали на майстер-клас допомагали натирати картоплю, смажили деруни, куштували та пригощали всіх охочих смаколиками за особливим рецептом від Володимира Москаленка.
Дерун Fest 2019 перевершив найсміливіші очікування організаторів, адже цього року його відвідало близько 60 тис. гостей (для порівняння: населення міста Коростеня – близько 65 тис.). І не лише з усіх куточків України, а й з Великобританії, Норвегії, Білорусії, Японії, Польщі, Іспанії, Швейцарії, Америки. Відвідувачі насолоджувались оригінальними виступами учасників ІХ Фестивалю «Грай, гармонь» та музичними номерами художніх колективів з усієї України. Змагались за цінні та оригінальні призи у колоритних конкурсах. Куштували сотні різновидів дерунів за рецептами з різних куточків України та країн світу. Протягом всього дня Коростень веселив, вражав і зацікавлював яскравими виставками-продажами, ярмарками майстрів, розважав діток і дорослих, частував найрізноманітнішими стравами і напоями, зачаровував неймовірними краєвидами природного ландшафтного парку «Древлянський» та розповідав про свою історію під час екскурсій. Цього дня лише військово-історичний комплекс «Скеля» відвідало понад 2 тис. гостей.
Під час Фестивалю дерунів учасники змагались в конкурсах на найбільший і найоригінальніший овоч та фрукт Коростенщини, кращий національний костюм (чоловічий, жіночий, дитячий), визначали дерунярського ласуна, найдовшу дівочу косу, найсмачніші деруни, краще презентовані страви та облаштоване місце, шукали найдешевші деруни, визначали кращі селфі, вірші, гасла про деруни, робили картини з дерунів на тарілці, поїдали деруни на швидкість.
ХІ Міжнародний Фестиваль дерунів об’єднав колорит і традиції, міжнародну масштабність і домашню атмосферу, рекорди та «фішки». Це свято живої української культури під відкритим небом, яке впевнено розвивається, вдосконалюється, поєднує турботу про свою минувшину та найновіші здобутки сучасності.
ХІ Міжнародний Фестиваль дерунів та древлянське місто Коростень вкотре довів своє право вважатись дерунярською столицею України, яку знають далеко за її межами. Коростенці надзвичайно гостинний народ, який вміє дивувати гостей та й самих себе, знає, цінує та береже свою культуру, традиції, кухню. Ми дотримались своєї обіцянки – було надзвичайно весело та дуже смачно.
ХІІ Фестиваль дерунів – у зв’язку з дотриманням карантинних вимог був проведений 12 вересня 2020 року під гаслом #смажтевдома, #derunchallenge.