Я хочу представити блюдо з чарівної птиці.
ЇЇ не оспівують у віршах.
Їй не присвячують оди
Про неї не співають пісень.
Її їдять. Хрумають, тріскають, чвакають.
Над нею священнодіють, ніжно ставлячись до кожної деталі її нутра. Нікого не цікавить її високий політ … Вона створена не для польоту, а для обіду.
Курка. Обідня наречена.
Про неї можна написати томи кулінарних рецептів.
І одна з глав буде присвячена шиї. ЇЇ ніжній та надзвичайній. Шийці.
Отже, шийка.
Те, що всередині, нас не цікавить. Це в бульон. Плюх в каструлю, і все кіно)
А от шкіра! Вона може слугувати предметом дивовижної кулінарної фантазії. І служить. Дуже давно, оскільки економні євреї не залишали без уваги жодної деталі. Адже курка, свого часу, з’являлася в меню тільки на свята. Її використовували цілком, всю, без залишку.
З одного птаха виготовлялося безліч страв, про кожну з яких можна говорити окремо.
Знімаємо шкіру. Поки з шиї.
Нехай лежить.
Тепер готуємо начинку.
Берете муку, цибулю, вершкове масло, сіль і перець.
Подрібнюємо цибулю.
Масло рубиться. Можна додати курячий жир, якщо «дівчинка» була вгодована. Пропорції начинки приблизні, оскільки смак у кожної поважаючої себе господині-курки, індивідуальний.
У нашому випадку – дві долі до одної,: 2 частки борошна, і одна-масла і цибулі. Навпіл.
Змішуємо нехитрі інгредієнти. Додаємо сіль і перець.
Згадуємо про відкладену шкірку.
Тепер урок рукоділля. Зашиваємо один її край. Зрозуміло що ниткою. Наповнюємо щільно отриманий “мішечок” начинкою, розподіляючи рівномірно. Саме щільно. Ніяких компромісів. І зашиваємо другий край.
Усе.
Тепер варимо цей твір в курячому бульйоні. До готовності . Начинки і самої шкіри. Приблизно 20 хв.
Нарізаємо готову страву кільцями. І їмо. У гарячому або охолодженому вигляді. Можна і так, і так.
Про холестерин на час забудьте, вважайте його корисним.
Смачного.
* Для поціновувачів ремесла швачки, для великої родини, можна і потрібно використовувати всю курячу “одежу”. Просто роздягніть птицю цілком, зшийте стільки “мішечків,” скільки вийде, і зробіть більше начинки.
P.S. Рецептів шийки безліч. З додаванням яєць, манки, пупків і сердечок.
Але цей-класичний. Той самий, “економний”). Як готувала бабуся. Від прабабусі. Нічого зайвого. Курочці, думаю, цей теж більше подобається.