Географічні дані: смт. Холми Корюківського району Чернігівської області, Холминська об’єднана територіальна громада
Носії елементу : мешканці смт. Холми та Холминської об’єднаної територіальної громади
Опис елементу.
Страву з картоплі – деруху готували в Холмах та навколишніх селах з кінця 19 століття.
Назва «Деруха» виникла тому, що картоплю для цієї страви драли, тобто терли, як на деруни. У деяких селах її називали «жемера», в інших – «бабка», «гоцка».
Технологієя приготування страви.
Сиру картоплю чистять, труть (деруть) на дрібній тертушці, трохи відстоюють, зливають сік. Потім до цієї маси додають присмажені цибулю, моркву, шкварки, яйця та солять. Страву перемішують, складають до горщика або макітри, мажуть зверху яйцем зі сметаною для смачної скоринки та ставлять в жар у піч.
Іноді цією масою начиняють кишки, цю ковбасу називають «кутниця».
Смакує ця страва краще гарячою.
Відео про приготуваня «Дерухи» , можна переглянути за посиланням: