Традиція приготування «чібєрєк» – пиріжків з прісного тіста з м’ясом у кримських татар, які компактно проживають на Херсонщині.
Географічні дані: смт.Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області.
Носії: кримськотатарське населення селища
Кримськотатарською слово «чебурек» звучить як «чібєрєк», бо має два корені: «чі» – сирий і «бєрєк» – пиріжок. Не через те, що не встигає приготуватись, а тому, що дуже швидко готується. Жоден інший пиріжок за такий час не випікається, не встигає просмажитись.
Традиція смажити чебуреки в родині Емірсалє-Бекірових з смт.Новоолексіївка Херсонської області передавалась від мами до доньки. Свого часу ще прабабуся Альме вчила невістку Мер’єм та онуку Суваде, а та в свою чергу доньку Пакізе. Зараз в неї самої вже є четверо онуків та правнучка.
Щоб приготувати чебуреки потрібні: очищена вода, дрібка солі, пшеничне борошно, фарш (яловичий чи з баранини), чорний перець, кілька цибулин.
У просіяне борошно додати воду і ретельно вимісити тісто. Накрити рушничком і відкласти на деякий час, щоб тісто вистоялось.
Нарізати і викласти до фаршу цибулю, вимішати добре та відкласти. Перед тим, як почати смажити, додати перець, сіль, трішки води і перемішати начинку. Вона повинна стати достатньо рідкою, щоб легко стікати з ложки.
З вистояного тіста сформувати «ковбаску» і нарізати на шматочки, які вимісити в колобочки. Розкачати їх тоненько на млинці. На половину «млинчика» викласти начинку, обов’язково розмішавши перед цим всю масу ложкою. Уздовж країв залишити місце для зліплювання чебуреків.
Не даючи потекти начинці, накинути вільний край тіста на начинку, трохи притиснувши його, випустити повітря. Придавити краї спочатку пальцями, потім зубчастим ножем («чигирчикнен») та обрізати зайве тісто.
Чебурек відразу відправляється на сковороду у прогріту олію. Її повинно бути налито достатньо, щоб чебурек повністю був в олії. Смажити з обох боків, перевертаючи не більше одного разу.
Смажені чебуреки викладаються на тацю та подаються до столу гарячими.
Хоча ця страва у кримських татар досить буденна, але за традицією, коли господиня готує чебуреки, перші кілька штук роздаються сусідам як помана за померлими родичами.
Інформація надана Херсонським обласним центром народної творчості.
Відео приготування страви можна переглянути за посиланням: