Інші існуючі назви
Юшка у три риби, Балаклійська уха, Уха з трьох риб
Носіями цього елементу НКС є старші представники Балаклійської громади, які передають рецепт юшки від покоління до покоління
Сучасний ареал побутування
Балаклійський район Харківської області
Оригінальний рецепт «юшки на три риби» відомий на Балаклійщині з початку XX сторіччя. На території району протікають 12 річок( довжина яких сягає більше 10 км), у тому числі Сіверський Донець, утворюючи ще й безліч водойм різного розміру. Одна з версій тлумачення топоніму «Балаклія» (назва районного центру), гідроніму «Балаклійка» (річка, на якій розташоване місто) походять з тюркської – «багата на рибу», «рибна ріка». Від маленького себеля до велетня-сома виловлювали рибалки, годуючи свої родини протягом не одного століття.
Рибалка – улюблена розвага і сучасних мешканців, а також гостей-туристів. Страви з виловленої річкової риби (смаженої, соленої, вареної, копченої) є основою як повсякденної, так і святкової місцевої кухні.
Найвідомішою кулінарною традицією Балаклійщини стало варіння юшки. Стародавній рецепт, як елемент нематеріальної культурної спадщини, надійно зберігався та передавався від бабусі до матері, від матері до доньки
Юшка вариться у казані на відкритому вогні. Першою в казан кладуть дрібно нарізану картоплю і відварюють її 15 хвилин. Потім додають добре промите пшоно і варять 10 хвилин. Далі кладеться риба в три заходи. Основа юшки – навар з дрібної риби, яка через 10 хвилин кипіння видаляється з казана. Далі відправляється в казан середня риба, наприклад кілька коропів, і вариться близько 15 хвилин, після чого дістається з казану. Потім до юшки додають порізану соломкою моркву та почищену цілу цибулю. Велику жирну рибу, наприклад сома, нарізають порційно, у відповідності до кількості лідей, які будуть частувати страву, і додають в останню чергу. Варять хвилин 15. Коли юшка стає наваристою, додають сіль, перець, кріп, зелену цибулю та обовязково трішки самогону. Наприкінці приготування для покращення смаку, щоб юшка була запашною, вона «запікається» у популярний рибацький спосіб – поліно з вогнища на декілька секунд занурюється в страву.
Рішенням Обласної комісії зі збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини «Балаклійська юшка у три риби» включена до Харківського обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (протокол засідання №1 від 18 серпня 2020 р.).
Відео приготування страви можна переглянути за посиланням: