Географічні дані:
Вінницька обл. Тульчинський район с. Тиманівка
Носії:
Мешканці села Тиманівка
«Тиманівська каша – засипана капуста» сягає своїм корінням у глибину століть. Існує легенда, що рецепт, господині підгледіли у козаків ще 400 років тому .
А ласувати кашею проїздять аж із Швейцарії.
Технологією приготування старовинної страви поділилась керівник фольклорно-етнографічного гурту «Калинове гроно» Бугай Ольга Ананіївна.
Інгредієнти: на 10 л джерельної води 1 кг квашеної капусти, 1 кг пшона, 200 гр. домашнього вершкового масла,10 середніх цибулин. 5 домашніх яєць, 0,5 л молока,100 гр. молочної крупи, 300 гр. домашньої олії. Сіль за смаком та 5 шт. лаврових листочків.
Незамінний інгредієнт- українське сало, як свіже так і вистояне. Обов’язково каша прикрашається свіженькими шкварочками. Все готується у глиняному горняткові, яке ставиться в гарно прогріту українську піч. Як і всяка страва – готування каші розпочинається із благословіння, молитви та гарного настрою.
Відповідно до Наказу № 40 від 28.02.2020 року «Тиманівська каша – засипана капуста»» була включена до Вінницького обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
Відео приготування «Каші по Тиманівські», можна переглянути за посиланням: