Село Комиші, Охтирщина
Кутя готується з цілого перлового (ячного) зерна. Спочатку зерно «вмліває» у печі. У зварене зерно додають мед. Заливають кутю узваром («озваром») із сушених яблук та груш.
(Записала В. Гавриленко від Івахненко Віри Павлівни 1949 р.н.).
Село Хухра, Охтирщина
Варили кутю із зерен ячменю. Колись зерно очищали перед варінням самі. Для цього ячмінь провіювали та заливали кип’ячем. Через деякий час воду зціджували, ячмінь насипали на жаровню і ставили в піч. Коли ячмінь висихав, його насипали в ступу і товкли, поки від зерен відділялося лушпиння. Далі ячмінь провіювали і знову засипали у ступу, в яку клали ще вологу ганчірку. Ячмінь ще раз товкли у ступі, щоб остюки лишилися на ганчірці. Після цього зерно промивали і варили. У зварене зерно додавали тертий мак. Готову кутю заливали узваром.
(Розповіла Раннік Надія Олександрівна 1947 р.н., запис В. Гавриленко)
Інформація надана Сумським обласним науково-методичним центром культури і мистецтв