СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
0,5 л. завпиханої в ступі пшениці (завпихання пшениці в ступі – процес очищення зерна) добре промити, намочити у 1 літрі води на 2 год. Злити воду. Беремо новий чавунець висипаємо в нього пшеницю, добавляємо 1 літру води і варимо на легкому вогні до готовності.
Беремо сіно з пахучого зілля і робимо гніздо. Це гніздо (сіно) господиня зберігає до весни, коли має насаджувати квочку, це сіно стелить на гніздо для квочки. Завдяки різдвяному сіну не буде жодного пустого яйця.
На наше гніздо ставимо макітру (миска для куті) у неї висипаємо мак і заливаємо гарячою водою, залишаємо щоб запарився на 15 хв. Зціджуємо воду і розтираємо макогоном зернята (мак). Коли потерли мак макогоном, то в жодному разі його не облизуємо, щоб не був лисий чоловік. До речі, у свят вечірній день не можна говорити слово «мак», а тільки зернята.
Після того як потерли зернята, робимо з пахучого зілля перевесло і обв’язуємо макітру, висипаємо в макітру приготовлену пшеницю (не обов’язково всю, що зварена), даємо 1 ст. ложку свяченої води. Кип’ятимо 200 гр. звичайної води, до неї додаємо 150 г. меду, порізані горішки та родзинки, халву, ретельно перемішуємо. Пропорції інгредієнтів, за бажанням можна збільшувати чи зменшувати, все залежить від Ваших смаків і вподобань!
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 0,5 л. завпиханої в ступі пшениці;
- 150 гр. горіхів;
- 150 гр. меду;
- 100 гр. зернят (маку);
- 150 гр. родзинок;
- 100 гр. халви;
- Вода.
Рецепт записано від Стефанії Капустинської
Фото з Міжнародного фестивалю “Коляда в Карпатах”, (14.12.2020)
Інформація надана Навчально – методичним центром культури і туризму Прикарпаття