Кулінарні здібності, як зрештою і рецепти, дісталися мені у спадок від моєї прабабусі Анни. Вона була чудовою господинею і частувала неймовірними смаколиками гостей і домочадців. Прабабуся готувала з любов’ю і гарним настроєм. Певно саме тому навіть найпростіші щоденні страви були дуже вишуканими і смачними. А що вже казати про святкові? От, до прикладу, кутя – традиційна різдвяна страва. Здавалося б, що нічого складного в ній немає, а готують її всюди по-різному. До речі, в нас вдома завжди казали кУтя, з наголосом на перший склад.
Так от для її приготування потрібно: 0,5 л пшениці (або більше, залежно на скількох осіб готувати), 1 л води, 2 склянки маку, 2 склянки родзинок і склянка лущених грецьких горіхів. Пшеницю треба вибирати таку, яка добре розварюється. Спочатку я її промиваю в сімох водах, тобто сім разів. Вважається, що сім – сакральне, магічне число. Але якщо підійти з практичної точки зору, то, коли ви сім разів промиєте пшеницю, вона точно очиститься в прямому і переносному значенні. Бажано під час цього процесу думати про щось хороше, про те, як зерно очищається і наповнюється силою і енергією. Тоді я залишаю пшеницю до ранку у воді у співвідношенні 1 до 2. На ніч також запарюю мак. Спочатку промиваю його кілька разів у гарячій воді, а тоді заливаю окропом і залишаю на ніч у макітрі, накривши кришкою. Вранці спочатку молюся і прошу Всевишнього, щоб допоміг мені приготувати смачну кутю. Тоді варю пшеницю у тій воді, в якій вона була цілу ніч. Спочатку на великому вогні, а як закипить, то на найменшо
му. Її треба постійно помішувати дерев’яною ложкою. У різних господинь вона виходить різної густоти. Це залежить від кількості води і від уподобань. Наприклад моя мама варила рідку кутю, а я густу, як прабабуся і бабуся.
Так от, варити пшеницю треба щоб вона повністю розварюється, а рідина загусла. За той час поки вариться пшениця треба промити родзинки і пер
етерти мак. Мак має терти чоловік. Макітра символізує жіноче начало, макогін – чоловіче, а макові зернятка – дітей. Перед тим як терти мак треба воду з ночі злити, ще раз запарити його і знову злити воду. Тоді він добре і швидко перетреться. Мак треба терти дуже добре, щоб він пустив молочко.
Щоб він краще терся треба за якийсь час додати ложку цукру. До ще дуже теплої пшениці додаю меду за смаком. Завжди роблю її солодкою але в міру. Тоді додаю перетертий мак, і родзинки, що вже підсохли. Родзинки символізують гроші, достаток. А горішки, які символізують здоров’я, кожен додавав собі скільки забажає до вже готової страви. Як і процес приготування, так і культура споживання їжі, зокрема куті відрізняється. У нас вдома її споживали останньою. А потім всі разом колядували. Я впевнена, що у вас кутя вийде дуже смачною за яким рецептом ви б її не готували. Головне – додайте, як моя прабабуся побільше любові і гарного настрою! Тож веселих вам свят і смачної куті!
Оксана Бондар, львів’янка, поетеса, екскурсовод, народна майстриня, методист з естетичного виховання і народних традицій у КЗ ЛОР Львівського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи.