Ареал побутування: село Линове (Путивльщина, Сумська область)
Носієм технології приготування є горюнка Жанна Василівна Дзекунова (1971 р.н.).
Горюни – невелика етнічна група, яка проживає на Путильщині. Давньослов’янське населення, яке зберегло унікальну самобутню культуру, мову та побут.
Технологія приготування страви «Сичики» готуються із квасолі, сала та цибулі. Для приготування потрібно спочатку відварити квасолю. Потім приготувати піджарку – вижарити нарізане дрібними шматочками сало, додати побільше цибулі, підсмажити. Піджарку додати у квасолю. Усе разом добре потовкти, сформувати кульки та подавати до столу. У місцевій вимові ця страва називається «си́чікі». Якщо піджарку приготувати на олії – «сичики» будуть пісні.
Місцевою горюнською говіркою приготування страви описують так: «Сварить квасолю. Приготовить перижарку – поджарить сало мелкими кусочками, хорошо выжарить, добавить луку – пабольша, поджарить. Поджарку добавить у квасолю. Потом ийе поталочь и сляпить шарики и подавать на стол. Назавали йих «сы́чиками»! Коли пережарку приготовить на посном масле – сичики будут поснаи!».
Більш детально ознайомитись з традиційною горюнською кухнею можна у Музеї горюнської культури, який діє з 2017 року у селі Нова Слобода Сумської області.
Інформація надана Тетяною Лучаніновою начальником відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Новослобідської сільської ради путивльського району сумської області